ELS ALMOGÀVERS: DESPERTA FERRO!

Rebien el nom d’almogàvers "als voluntaris cristians aïllats que, actuant per compte propi i per a pròpia seguretat, o bé a demanda i les ordres del seu senyor, s’infiltraven a les línies sarraïnes per a recollir-hi informacions” -citat de Jep Pascot, autor d’un dels grans llibres sobre els almogàvers.

Els almogàvers van ser una de les peces claus en l’expansió de l’Antiga Corona per la mar Mediterrània. Van participar en la conquesta de l’Antic Regne de València, per exemple en el Llibre dels Fets del rei Jaume I se’ls anomena en unes 9 o 8 voltes.

Després de la conquesta de València i Mallorca, els almogàvers -sense faena- es van dedicar a perseguir musulmans per terres valencianes i murcianes, segons Bernat Desclot cap el 1275 es van reunir 8.000 almogàvers procedents de Catalunya, València, i Aragó a la Penya de Xixona llestos per a lluitar en una campanya contra els musulmans, que s’esperava començara a Castella.

I és només 7 anys després, el juny de 1282, que una host d’almogàvers es va reunir a l’antic port de Tortosa per començar la futura expansió mediterrània. Veiem com va anar.

El rei Pere el Gran va ser coronat rei de Sicília, i a l’illa va enviar 2.000 almogàvers, recordem que va ser poc després de les anomenades Vespres Sicilianes -una revolta antifrancesa a l’illa- les tropes almogàvers van causar una impressió pèssima degut al seu aspecte: anaven bruts, sense escuts de cuir ni tampoc armes llargues; portaven un sarronet de pa i per armes: punyal i dards. Però a l’alba van atacar les tropes d’Anjou les quals van derrotar, lluny de conformar-se, els almogàvers van perseguir les tropes franceses per tot el sud de la península itàlica, i les victòries es van anar succeint.

Després de la victòria del rei Pere i de l’ocupació de Sicília, el papa, aliat dels Anjou, va excomunicar el rei i va convocar una croada contra ell. La contraofensiva dels Anjou va ser anul·lada per les victòries navals de l’almirall Roger de Llúria a Malta i al golf de Nàpols, la progressió al sud de la península itàlica solament es va parar, perquè els almogàvers van marxar per a defensar Catalunya de la invasió dels croats francesos amb l’aniquilació de les naus franceses a Roses el maig de 1285, i on el rei francés va perdre la vida a Perpinyà durant la retirada. L’any 1286 el papa i els Anjou van tornar a envair Sicília però una vegada més, Roger de Llúria els va derrotar definitivament a Nàpols.

Al rei Pere el succeí el seu segon fill, Jaume II, per la mort prematura del primogènit, Alfons II. Jaume II volia firmar la pau amb els Anjou, a tal efecte signà el tractat d’Anagni, i es va casar amb la filla del rei Carles II d’Anjou, Blanca. El parlament de Sicília es va negar a tornar amb la influència dels Anjou i va oferir el regne a Frederic, tercer fill del rei Pere el Gran, i lloctinent de Jaume a l’illa. Frederic va ser coronat nou rei de Sicília el 1296 i es va disposar a continuar la guerra amb l’ajuda de sicilians i almogàvers, després de diversos fets acceptaren firmar la pau de Caltabellotta, una conseqüència d’aquesta pau era la dissolució de l’exèrcit almogàver, per aquesta raó es va acceptar la disjuntiva d’anar a Bizanci a auxiliar l’emperador Andrònic II en la seua lluita contra els turcs, com a contrapartida Roger de Flor, cap principal almogàver, exigí una remuneració gran per als soldats, el càrrec de megaduc de l’imperi romà d’Orient, i el matrimoni amb la neboda de l’emperador. Així naixia el que s’anomenarà la Gran Companyia Catalana.

En efecte, el setembre de 1303 la Gran Companyia Catalana entrava a Atenes, la formaven 1.500 cavallers, 6.500 soldats, i 1.000 mariners. L’emperador de Bizanci, els va encomanar l’atac a l’armada turca que descansava al cap d’Artak, i 8 dies després a l’alba els almogàvers atacaven i desfeien l’armada turca, a continuació s’esdevingué una sèrie de batalles, Filadèlfia, Nif, Magnèsia, i Tira, amb què es recuperaven antics territoris bizantins ocupats pels turcs, amb l’auxili de 1.000 almogàvers de reforç comandats per Bernat de Rocafort es va arribar a les Portes de Ferro, actual Síria.

Els almogàvers havien expulsat els turcs d’Anatòlia i l’Àsia menor, la Companyia ja era una llegenda, però Roger de Flor no en tenia prou: pretenia fer-se amb un imperi propi. Amb els triomfs també van arribar les enveges, el fill de l’emperador, Miquel IX, havia quedat en evidència davant dels èxits dels almogàvers, i a més arribava el cavaller Berenguer d’Entença amb 1.000 almogàvers més. El megaduc, Roger de Flor va traspassar el títol a Entença i va obligar l’emperador anomenar-lo cèsar de l’Imperi, càrrec d’on va obtenir més diners per a pagar els soldats almogàvers de les arques debilitades de l’imperi bizantí.

Després de l’hivern, Roger de Flor va decidir continuar la campanya per Anatòlia, abans va voler anar a la cort per acomiadar-se de l’emperador, desoint el seu Consell. El 5 d’abril de 1305 durant el banquet de comiat, un escamot de grecs assassinà i esquarterà el cabdill i la seua escorta, al mateix temps s’atacava comerciants catalans, almogàvers, i fins i tot una ambaixada catalana que pretenia negociar la pau.

Reclosos a Gal·lípoli, el gruix dels almogàvers va resistir el setge, però aquests en l’afany de venjar la mort del seu cap, després d’assegurar la defensa de la ciutat van eixir a l’exterior per començar la famosa Venjança catalana, els almogàvers escamparen el terror sense respectar vil·les, propietats, i béns. Agrupats, els almogàvers, a Gal·lípoli i després d’enfonsar els vaixells al port per evitar la temptació de fugir van presentar batalla a les tropes bizantines acampades als afores de la ciutat, la sort es va decantar cap el bàndol almogàver, i es van produir massives fugides de refugiats buscant protecció a Costantinoble, com que no la podien sotmetre, els almogàvers es van dedicar al pillatge i el saqueig de la Tràcia. Al lloc en què els ambaixadors havien estat assassinats no van deixar cap persona amb vida. També els executors de Roger de Flor van ser assassinats.

Mentre el gruix dels almogàvers continuaven el vessament de sang, a Gal·lípoli s’acumulaven riqueses i botins, i els genovesos van posar setge a la ciutat, el cronista Ramon Muntaner, governador i administrador de la companyia, va recórrer a les dones dels almogàvers per a defensar la ciutat, aquestes van rebutjar l’atac i Ramon Muntaner amb 100 soldats que quedaven a Gal·lípoli van atacar i capturar el comandament enemic, que va ser decapitat i va fer que els genovesos renunciaren a la conquesta de la ciutat.

La companyia va esdevenir allò que alguns estudiosos anomenen república de soldats, sense caps visibles es regien per un Consell de Dotze, que triava un quadrumvirat format per dos cavallers, un adalil, i un infant; el quadrumvirat es limitava a gestionar i repartir els botins.

Es va restablir la calma després de la disputa entre els cavallers Entença i Rocafort amb la mort del primer en una disputa i el lliurament del segon a l’enemic després de la tirania i la supèrbia amb què actuava.

Les ràtzies van seguir per tot el territori bizantí, fins que es va complir el somni de Roger de Flor: establir-se al ducat d’Atenes, l’apogeu de la dominació catalana va arribar amb el govern d’Amfós entre 1317 i 1335. Però des d’aleshores la història de la Companyia va anar malament, els almogàvers només eren una ombra d’ells mateixos.

Per ironies de la història, quan el rei Pere III va publicar que el ducat d’Atenes s’integrava en la corona poca cosa quedava més que la ciutat d’Atenes; el 2 de maig de 1388 la ciutat queia i el ducat deixava d’existir, el 1390 ho va fer el ducat de Neopàtria. Ja no hi havia almogàvers a l’antic imperi de Bizanci.

Per últim, recomanar la lectura dels llibres de Francesc Puigpelat, expert en aquests guerrers.

ENRIC PELLÍN


ROGER DE FLOR - EL LLEÓ DE CONSTANTINOBLE - Puigpelat, Francesc
Proa-literaria - col·lecció A tot vent - ISBN 84-8437-489-0 - Publicat 20/01/2003 La vida de Roger de Flor és la història d'una ambició: infant pobre i orfe, esdevingut successivament guerrer a les Croades, cavaller templer corrupte i pirata. L'any 1303, al capdavant d'un exèrcit de 6.500 almogàvers, va desembarcar a Constantinoble, va vèncer els turcs, es va casar amb la princesa Maria de Bulgària i es va convertir en César de l'imperi grec. Llavors fou assassinat. A traïció, com son assassinats els herois. Roger de Flor, el lleó de Constantinoble és una novel·la sobre aquest home excepcional, mite militar de la història de Catalunya.

RUTA DELS ALMOGAVERS, LA - Puigpelat, Francesc

Proa-literaria - col·lecció Alí Bei - ISBN 84-8437-206-5 - Publicat 18/06/2001 Cada any, milers de turistes catalans visiten Grècia i Turquia desconeixent les intenses relacions que hi va haver, durant l'època medieval, entre Catalunya i aquelles terres. Quants d'aquests turistes catalans que es passegen per Atenes saben que la ciutat va ser durant setanta-set anys una possessió catalana, que el català era llengua oficial i que la senyera de les quatre barres onejava sobre l'Acròpoli? Quants visitants d'Istanbul han vist el palau de Blanquerna, on l'emperador Andròmic II va rebre Roger de Flor i els almogàvers?