Una història de fora (però també d'ací)

Vull fer-vos partíceps a tots d'una història. És meua però bé podria ser la teua i, també, per què no, la vostra. Qui no té a la seua filà algú que no siga nascut a Callosa d'En Sarrià i que, per diverses raons -normalment la d'haver trobat a este poble a la persona amb la qual ha decidit compartir el futur-, siga fester? És provable que siga el company amb el que passes tantes hores al llarg d'eixos dies. O eixa persona amb la qual, muscle amb muscle, comparteixes l'entrà. Casos en trobareu i crec que tots poden tindre elements diversos en comú.

La situació, és evident, té un punt d'inici. Els callosins són, sobretot, molt apassionats a l'hora de viure i de parlar de les seues festes. Per què? És molt senzill. Són, provablement, les dates més importants de l'any. Suposen el contrapunt a un hivern ple de treball, de vegades més productiu i d'altres menys, que té com a origen la posició d'este poble com a referent de l'agricultura a la nostra comarca.

Eixa intensitat, precisament, és la que fa que els callosins -els millors embaixadors, sense cap mena de dubte, de les seues tradicions- siguen capaços de transmetre els que no hem nascut ací -alguns venim dels pobles de la rodalia però d'altres de bén lluny- el sentir i, sobretot, la manera en la qual s'han de viure eixes jornades de festa. Els records dels dies d'octubre són un punt de referència i un record preferent a la resta de l'any. Sols els callosins són capaços d'explicar-ho amb un detall que, abans o després, la curiositat per la festa comença a ser present.

-"He de provar-ho", et dius a tu mateixa. La resistència, arriba un moment, que és inútil. I fas un pas endavant per formar part de la festa.

Però, per molt que u s'esforce i pose tot l'interés del món, potser, seria molt difícil poder integrar-se si la gent d'este poble no deixara pas lliure i et facilitara les coses per tal d'arribar a sentir-te un més. L'escenari ajuda. La festa i la vida a la filà son elements que igualen: tots tenen els mateixos drets. Però vull insistir que la clau no és eixa sino, sobretot, la gent, l'actiu més important que té este poble.

Torne gairebé al principi de la història. Un dia passes el pont i arribes a Callosa d'En Sarrià. Aniràs de festa però no coneixes ningú o, com a màxim, te'n recordes d'alguna cara. Tens, no obstant això, la curiositat de saber si totes les excel.lències que t'han trasmès sobre la festa són veritat. Prens lloc a la càvila i comences a parlar en uns i en d'altres fins que coneixes a tots. Eixa integració no es produeix només a la teua filà. També ets un més per a la resta de festers, fins al punt que fas moltes amistats a d'altres filaes. La realitat supera el que t'han dit. L'ambient i la bona relació són més que evidents. La gent s'obre i acabes per sentir-te un callosí més, encara que no hages nascut ací.

Tot és perfecte però pareu atenció sobre una cosa: és molt fàcil divertir-se sense tenir en compte l'ànima i l'esperit d'una festa centenària. De fet, quan passen els anys i t'ho mires tot d'una altra manera, te'n vas adonant d'eixa tradició i d'eixe sentiment que posen els callosins a les seues festes i al qual feia referència abans. No només es tracta de passar-ho bé i res més, sino de viure les coses amb cor. Personalment, crec que has de saber correspondre: si t'han obert els braços, deus tindre present la importància que té la festa per este poble. És un autèntic goig veure les cares dels festers emocionades amb l'arrancà, els sentits aplaudiments a l'entrà, escoltar com un cor de veus segueix els fragments més emblemàtics de les embaixades o el respecte amb el que camina la processó.

Has de ser bén conscient de tot açò i, a més a més de passar-ho bé -que és meravellós, tot siga dit -, tractar de compartir i de viure eixe sentiment interior amb la resta de festers i de veïns que t'han obert les portes del seu poble a les dates més significatives de l'any.

Molts podran creure la meua història perquè, com deia a les primeres ratlles, ho han viscut i poden sentir-se identificats,


Pere Rostoll i Fernàndez
Article publicat al llibre de festes de Callosa d'En Sarrià l'any 2003