Balls a les festes de moros i cristians a Callosa d’En Sarrià.
A la marina baixa, a Callosa d’En Sarrià on se celebra la festa de moros i cristians, troben una particularitat que la fa envejable i dóna a les festes un caràcter propi. Estic parlant dels Balls de moros i cristians.

Els dos divendres previs a l’inici de la festa es realitzen dos assajos dels balls (segona setmana d’octubre). Posteriorment, el primer ball dins de la programació oficial dels actes de les festes de moros i cristians és el ball del Capità Cristià i es realitza el dissabte de festes per la nit i el ball del Capità moro se celebra el diumenge per la nit. El dilluns per la nit es fan a la mateixa hora i simultàniament els dos balls dels banderers, tant els balls dels capitans com els dels banderers es realitzen on estimen oportú els càrrecs festers (en sa casa, en la kàbila, en la plaça de l’ajuntament). Dilluns i dimarts de festes davant de la porta de l’Asil es representen els balls cristià i moro respectivament al voltant del migdia.

No continuaré descrivint aquest bonic espectacle, a la següent adreça de Callosa teniu tota la informació de primera mà, i des d’aquesta pàgina podeu accedir a la composició del ball moro i del ball cristià, unes peces úniques i que formem part del nostre patrimoni valencià, donen a la festa de Callosa una singularitat especial i omplin de color i vistositat els carrers i places d’aquesta vila.


http://www.ctv.es/USERS/festes-callosa/ball/balls1.html

Miquel Àngel Martínez