Són molts els pobles festers que editen llibres de festes, Callosa d'En Sarrià n'és un més d'aquests. Tots els anys fan un llibre amb molta més ambició que una simple "revista oficial de Festes". És una edició que es difon per tot el poble amb fotografies, anuncis, articles sobre treballs universitaris i divulgació històrica, etnogràfica, agrícola, sobre salut, etc. Fins i tot conté un anuari força complet del poble amb resums de tots els plens de l'Ajuntament. Un bon exemple a seguir per altres municipis festers.

Però no cal oblidar del títol, la finalitat d'aquest llibre. Podem trobar els actes organitzats per la Junta festera; carnestoltes, la nit de cap d'any fins la presentació dels càrrecs festers de l'any, tot amb profusió de fotografies a tot color, d’una gran qualitat.

En aquest sentit, la finalitat d'aquest escrit és comentar el projecte de documentació que hi està fent la Junta Festera digitalitzant els llibres festers. Aquesta entitat ha penjat a la xarxa una part dels llibres dels quals disposen, fins ara s'ha assolit digitalitzar els llibres des del 1892 fins al 1954. És a dir els més interessant per la seua antiguitat. Espere que el projecte no s'ature i continue fins l'actualitat. Hi podreu trobar aquest fons documental a la següent adreça que forma part de la pàgina web de l'Associació de Moros i Cristians de Callosa d'En Sarrià en la secció "Llibres de festes": http://www.callosaenfestes.com/pagina.php?idpag=169&web=9&lng=1

Al cap i a la fi, un projecte interessant per la seua vessant historiogràfica, un projecte emotiu per la part que toca als vells festers que recobren els records de temps passats, un projecte innovador pel que toca a la divulgació virtual d’aquest fons i que posa a l’abast de tothom una documentació que difícilment és accessible per altres mitjans.


Francesc Josep Devesa i Berenguer
Membre de la filà Cavallers del Cid de Callosa d'En Sarrià.