Pacos i Jenizars

Visitant com cada any les Festes d’Alcoi em comentava un amic i professional de la festa d’aquesta ciutat alguna cosa sobre la soldadesca turca i la relació amb la desfilada dels Pacos a Mutxamel. La curiositat feu que dies després i amb més tranquil·litat vaig començar a cercar a la xarxa sobre aquesta teoria, però malauradament no vaig trobar res sobre aquest tema i ho vaig deixar estar. Però va ser l’agost del mateix any quan vaig veure un documental de viatges a la televisió on es parlava dels Jenizars, un antiga guàrdia pretoriana de l’exèrcit otomà, ara desapareguda i que a més d’encarregar-se de la salvaguarda del Sultà venia a ser un cos d’elit molt important. Actualment es fa una representació d’aquest cos militar amb música de caire folklòrica. Quan els vaig veure desfilar vaig entendre els comentaris del meu amic Jordi. Tenia raó, en sentir la música i el seu pas la relació amb la desfilada dels Pacos de Mutxamel era més que creïble. Però no cal que ús ho imagineu, podeu entrar a les següents adreces en Internet que trobareu al final de l’article i que són la prova d’allò que intente demostrar. Fixeu-vos en elbarret vermell amb cinta blanca que porten els turcs en aquesta representació, tanmateix con els que porten els Pacos mutxamelers. Fixeu-vos en la importància de la percussió en la música interpretada; les semblances entre la marxa dels turcs i la dels Pacos és més que casual. A més a més, el pas que interpreten coincideix en el nombre de moviments en el cas turc i en el mutxameler, però amb una pronunciació més forta dels nostres festers. Al cap i a la fi es pot proposar la hipòtesi que el compositor de la marxa dels Pacos va veure en algun moment de sa vida aquesta representació, i de tal manera li agradà que fou capaç de crear la versió que tots coneixem a Mutxamel i personalment puc afirmar que aquestes tres coincidències: barret, música i pas són suficientment important per obviar-les.

La composició “Marxa dels Pacos” és una marxa mora anònima, que alguns atribueixen a Vicente Perez Lledó, músic militar destinat a la colònia espanyola en Melilla; la qual cosa pot explicar que aquesta persona tinguera contacte amb alguna representació de la marxa dels Jenizars en la seua estada al nord d’Àfrica. Per altra banda, tampoc sabem les alteracions que al llarg del temps ha patit música, interpretació i pas de la desfilada.

Aquesta hipòtesi no lleva cap mèrit ni importància al compositor de la marxa dels Pacos de Mutxamel, fos qui fos. La composició que coneixem, la vestimenta i el pas que representa aquesta comparsa mora de les terres alacantines és una obra original, de la qual tan sols podem especular que l’autor es veié impactat per la visió de la marxa turca que hem comentat, i que allò encengué la seua imaginació per acabar component una nova marxa, per a una banda d’ací i afegí un pas peculiar. Allò que no entenc és que aquesta teoria no haja sigut presentada anteriorment i si ho ha sigut no ho he trobat enlloc.

Informació al voltant dels Jenizars:

http://es.wikipedia.org/wiki/Jenizaros

Vídeo de la marxa militar dels Jenízars (comença a 00:49’):

http://www.youtube.com/watch?v=D0Fyf63qI_E&NR=1

Vídeo Pacos de Mutxamel (no he trobat res millor, comença a 01:20’):

http://www.youtube.com/watch?v=x--PZ2ab6Us

Miquel Àngel Martinez - Fester Templari a Mutxamel
Llicència de Creative Commons
Pacos i Jenizars de Miquel Àngel Martinez està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Espanya de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a www.dip-alicante.es/cau